До Дня фермера 19.06.2024 – пресреліз Головне управління статистики у Львівській області інформує.
19 червня в Україні відзначають професійне свято – День фермера.
У Львівській області на 1 січня 2024 року зареєстровано 1869 фермерських господарств–юридичних осіб у ЄДРПОУ.
Частка фермерських господарств у загальній кількості зареєстрованих суб’єктів господарювання у 2023 році становила 2,3% та понад 60% – у кількості суб'єктів-юридичних осіб, зареєстрованих у сільському господарстві.
У 2023 році фермерські господарства виробили 6,5 млрд.грн продукції сільського господарства (у цінах 2021 року) та забезпечили 13,4% від її загального обсягу.
Дві третини продукції, виробленої фермерами (65,4%), припадає на продукцію рослинництва, 34,6% – продукцію тваринництва.
У 2023 році у фермерських господарствах виробництво культур зернових та зернобобових (у масі після доробки) становило 263,5 тис.т, сої – 87,8 тис.т, ріпака озимого та кользи (ріпака ярого) – 46,7 тис.т, буряка цукрового фабричного – 23,7 тис.т, кукурудзи кормової – 18,4 тис.т, картоплі – 13,6 тис.т, соняшника – 13,2 тис.т, культур овочевих – 12,9 тис.т, культур плодових та ягідних – 4,6 тис.т.
У 2023 році фермерськими господарствами вироблено 56,9 тис.т м’яса (жива маса сільськогосподарських тварин, реалізованих на забій), 10,2 тис.т молока (валовий надій), 23,0 млн. штук яєць від птиці свійської.
Кількість великої рогатої худоби у фермерських господарствах Львівської області на 1 січня 2024 року становила 6,9 тис. голів (у тому числі корів – 3,2 тис. голів), свиней – 25,2 тис. голів, птиці свійської – 2822,2 тис. голів.
У рослинництві фермерські господарства забезпечили 31,0% від загального обсягу виробництва кукурудзи кормової, 24,3% – ріпака озимого та кользи (ріпака ярого), 23,7% – сої, 14,9% – культур зернових та зернобобових, 12,7% – соняшника, 3,1% – культур плодових та ягідних, 2,5% – буряка цукрового фабричного, 1,5% – культур овочевих, 0,7% – картоплі.
Частка фермерських господарств у виробництві м’яса (жива маса сільськогосподарських тварин, реалізованих на забій) становила 27,3%, молока (валовий надій) – 3,2%, яєць – 3,7%.
Станом на 1 січня 2024 року фермерські господарства утримують 25,6% від усього поголів’я птиці свійської області, великої рогатої худоби – 8,3% (у тому числі корів – 5,5%), свиней – 5,9%.
|