| |
Сільське господарство |
|
Обсяг виробництва (валовий збір) культур багаторічних | – загальний розмір продукції плодоягідних насаджень, виноградників, яка зібрана з загальної площі насаджень, незалежно від їх віку. |
|
Обсяг виробництва (валовий збір) культур сільськогосподарських | – загальний розмір продукції, зібраної з основних, повторних, міжрядних посівів, у натуральному вираженні. Обсяг виробництва (валовий збір) культур зернових і зернобобових, соняшнику в період збирання врожаю наведено в початково оприбуткованій (фізичній) масі (масі сільськогосподарських культур після збирання), за рік у цілому – у масі після доробки (початково оприбуткована маса сільськогосподарських культур за виключенням невикористаних відходів (втрат післязбиральної обробки: очистка від часток бур’янів та соломи, лушпайок та інших домішок) і втрат при сушінні (доведення зерна до базисних кондицій)). |
|
Обсяг застосованих пестицидів | – маса (у діючій речовині) застосованих пестицидів для захисту сільськогосподарських культур від шкідливих організмів. |
|
Обсяг унесених добрив | – маса мінеральних (у перерахунку на 100% діючої речовини) та органічних (у фізичній масі) добрив, які внесені в ґрунт для поліпшення умов живлення і підвищення врожайності сільськогосподарських культур. |
|
Обсяг унесених добрив/пестицидів у розрахунку на 1 га посівної уточненої/обробленої площі | – середній показник, що характеризує внесення в ґрунт добрив і пестицидів на одиницю площі. Він обраховується як співвідношення обсягів унесених мінеральних добрив у перерахунку на 100% діючих речовин, органічних добрив у фізичній масі та застосованих пестицидів у перерахунку на діючу речовину, які були використані під певну сільськогосподарську культуру, до посівної уточненої/обробленої площі цієї культури. |
|
Площа насаджень культур плодових та ягідних (загальна) | – площа відокремлених садів (зерняткових, кісточкових, горіхоплідних) та ягідників, а також площа під деревами і кущами, які ростуть окремо, та площа культур плодових та ягідних у закритому ґрунті, незалежно від віку насаджень. |
|
Площа, оброблена добривами/пестицидами | – площа, на якій були внесені добрива (мінеральні, органічні), застосовані пестициди під урожай сільськогосподарських культур звітного року. |
|
Площа посівна культур сільськогосподарських | – частина ріллі або інших розораних угідь, яка фактично зайнята посівами: озимими, які посіяні восени минулого року та збереглися до закінчення весняної сівби, та ярими культурами під урожай звітного року. |
|
Площа посівна уточнена культур сільськогосподарських | – площа, яка була фактично зайнята під посівами сільськогосподарських культур навесні (площа посівів озимих культур, що збереглися, та площа ярих культур), з урахуванням посівів пізніх культур під урожай звітного року (літні посадки), а також змін у господарському використанні посівів (перехід посівів із груп одного виробничого напряму до інших, наприклад, на зерно, зелений корм, сіно тощо). |
|
Урожайність культур сільськогосподарських | – середній розмір виробництва певної культури з одиниці фактично зібраної площі цієї культури, який обчислено як співвідношення обсягу виробництва (валового збору) з основних, повторних і міжрядних посівів та фактично зібраної площі цієї культури (для багаторічних насаджень – як співвідношення обсягу виробництва (валового збору) з усієї площі насаджень та площі культури у плодоносному віці). |
|
Частка площі, обробленої добривами/пестицидами | – співвідношення площі, на якій були внесені добрива/пестициди, до площі посівної уточненої певної сільськогосподарської культури. |
|
Жива маса сільськогосподарських тварин, реалізованих на забій | – сумарна жива маса сільськогосподарських тварин, які були реалізовані на забій (товарний забій) та/або забиті на м’ясо у своєму господарстві (внутрішньогосподарський забій), незалежно від того, де був проведений забій: безпосередньо на підприємстві чи на бойні, та приросту живої маси сільськогосподарських тварин на відгодівлі, нагулі та дорощуванні, який одержаний відгодівельними підприємствами та скотобазами переробних підприємств від куплених тварин. |
|
Забійна маса сільськогосподарських тварин, реалізованих на забій | – сумарна забійна маса (м’ясо, жир-сирець, харчові субпродукти) сільськогосподарських тварин, яка отримана як при реалізації на забій (товарний забій), так і при внутрішньогосподарському забої тварин на м’ясо, незалежно від того, де був проведений забій: безпосередньо на підприємстві чи на бойні, яку обчислено як добуток сумарної живої маси сільськогосподарських тварин, реалізованих на забій, і коефіцієнта переведення живої маси тварин у забійну масу. |
|
Кількість одержаних яєць від птиці свійської | – загальна кількість яєць, які отримані від усіх видів свійської птиці, уключаючи яйця, що були втрачені через бій, псування тощо, а також яйця, витрачені для виведення молодняку (інкубація) квочками або в інкубаторі. |
|
Кількість сільськогосподарських тварин | – показник, що характеризує кількість сільськогосподарських тварин певного виду, які утримуються на звітну дату, незалежно від мети вирощування та розведення (для отримання продукції, відтворення тощо). |
|
Обсяг виробництва (валовий настриг) вовни | – загальний обсяг фактично настриженої з живих овець і кіз вовни в натуральній масі, тобто у фізичній масі після стрижки (немита або мита в руні), включаючи вовну, яка була використана на внутрішньогосподарські потреби. |
|
Обсяг виробництва (валовий надій) молока | – сумарні валові надої молока, отримані від маток сільськогосподарських тварин (корів усіх порід, буйволиць, овець і кіз, кобил, інших маток сільськогосподарських тварин). |
|
Середня ціна продукції сільського господарства, реалізованої підприємствами | – це вартість одиниці реалізованої підприємствами власно виробленої продукції наростаючим підсумком з початку року з урахуванням її якості, але без урахування транспортних, експедиційних та накладних витрат, податку на додану вартість, дотацій. |
|
Індекс сільськогосподарської продукції | характеризує рівень змін фізичного обсягу виробництва продукції сільського господарства, виробленого за періоди, що обрані для порівняння. |
|
Лісове господарство та мисливство |
|
Вартість реалізованої лісової продукції | визначають за ціною продажу відвантаженої за межі підприємства готової продукції лісового господарства, що зазначена в оформлених як підстава для розрахунків з покупцями (замовниками) документах, (уключаючи продукцію за бартерним контрактом), без урахування податку на додану вартість. |
|
Відтворення лісу | – роботи щодо відновлення лісів на лісових ділянках, що були вкриті лісовою рослинністю (зруби, згарища тощо) та лісорозведення на землях, які раніше не були зайняті лісом. |
|
Заготівля ділового круглого лісу | – група лісових матеріалів, що виробляються з деревини для потреб виробництва і населення в круглому вигляді. Включає всі сортименти круглого лісу за винятком паливної деревини. |
|
Заготівля круглого лісу | – загальний обсяг поваленої чи заготовленої іншим чином і вивезеної деревини, яка може бути використана з господарською метою. |
|
Кількість виробленої лісової продукції | – загальний обсяг поваленої чи заготовленої іншим чином і вивезеної деревини, яка може бути використана з господарською метою. |
|
Лісовідновлення | – вирощування штучно створених лісів на вирубках та згарищах. |
|
Лісорозведення | – безпосередній результат діяльності людини із перетворення ділянок, які не були зайняті лісом, у лісові. |
|
Мисливські угіддя | – ділянки суші і водного простору (ліси, поля, луки, болота, озера тощо), на яких водяться мисливські тварини і які можуть бути використані для мисливського господарства або добування (відлову, відстрілу) цих тварин. |
|
Мисливські тварини | – дикі звірі та птахи, що можуть бути об'єктами полювання. Інформація щодо обліку та добування мисливських тварин збирається (формується) за місцезнаходженням юридичних осіб, яким надано у користування мисливські угіддя. |
|
Паливна деревина | – круглий ліс, що використовується як паливо у процесі приготування їжі, опалення або виробництва енергії. Включає деревину, що використовується для виробництва деревного вугілля, деревних пелет та інших агломератів, деревну тріску, яка безпосередньо отримана у лісі з круглого лісу та підлягає використанню як паливо. |
|
Рибне господарство |
|
Добування водних біоресурсів | – обсяг риби та інших водних біоресурсів, які добуті (вилучені) з усіх рибогосподарських водних об’єктів або їх частин (морів, океанів, ставків, річок, водосховищ, озер та інших водойм) як з метою реалізації на переробні підприємства, організаціям торгівлі тощо, так і для їхньої подальшої переробки на власному підприємстві, незалежно від мети їх подальшого використання: виробництво харчової, технічної, кормової, медичної та інших видів продукції. У підприємствах, що займаються рибництвом, в обсягах вилову живої риби врахована також риба, яка переважена та пересаджена з нагульних ставків у зимувальні ставки. |
|
Середня ціна добування 1 тонни водних біоресурсів | – це середня вартість одиниці реалізованої у звітному році продукції без урахування податку на додану вартість, акцизу й інших непрямих податків, яка розрахована як співвідношення вартості реалізованої продукції та її кількості. |
|