До Дня Незалежності 20.08.2021 Головне управління статистики у Львівській області інформує.
24 серпня 2021 року Україна святкує 30-ту річницю незалежності!
За роки самостійності в соціальній та економічній сферах життя Львівщини можна відзначити такі тенденції.
Населення області зменшується, проте середня очікувана тривалість життя зростає.
Кількість населення області скоротилася з 2764,4 тис. осіб на 1 січня 1991 року до 2497,8 тис. осіб на 1 січня 2021 року. За ці роки область втратила 266,6 тис. осіб населення, або 9,6% від його кількості на початок незалежності (переважно внаслідок природного скорочення населення).
Народжуваність у 2020 році порівняно з 1991 роком зменшилася в 1,8 раза, смертність зросла на 16,8%. На 100 померлих припадало 58 живонароджених дітей (у 1991 році – 121 дитина).
У середньому 10 жінок у 2020 році народжували 12 дітей, тоді як у 1991 році – 19 дітей.
Суттєво зменшилася дитяча смертність: з 510 у 1991 році до 145 у 2020 році, а частка в загальній кількості померлих – з 1,6% до 0,4%.
Зросла частка населення у віці 65 років і старшому. У структурі населення частка осіб похилого віку зросла з 11% на початок 1991 року до 15% на початок 2021 року, а частка дітей до 14 років зменшилася з 23% до 16%. За останні 30 років населення постаріло в середньому на 5 років.
Середня очікувана тривалість життя населення зросла з 70,7 року на початок 1991 року до 72,4 року на початок 2021 року. Жінки в середньому живуть на 10 років довше, ніж чоловіки (77,6 та 67,4 року відповідно).
Порівняно з 1991 роком кількість шлюбів зменшилася вдвічі. Зріс середній вік жінок і чоловіків, які вступають у шлюб: у 1999 році жінки створювали сім’ю у середньому в 23 роки, у 2020 році – у 28 років, а чоловіки – відповідно у 26 років та 31 рік.
Населення більше споживає овочів і фруктів, менше – молока, хліба.
За роки незалежності змінилася структура споживання продуктів харчування населенням області. Зокрема, у раціоні населення збільшилася кількість овочів і фруктів – у 2,1 раза, споживання яєць зросло на 14,9%, картоплі – на 13,3%, риби та рибних продуктів – на 9,1%. Суттєво зменшилося споживання хлібних продуктів – в 1,7 раза, цукру – в 1,6 раза, молока і молочних продуктів – в 1,5 раза, м’яса – на 3,8%.
Активізувалось будівництво житла.
За 30 років незалежності в області прийнято в експлуатацію 18,6 млн кв.м загальної площі житла. У середньому за рік приймалося більш, ніж 620 тис. кв.м житла. Найбільші обсяги прийняття були у 2015 та 2019 роках (прийнято в експлуатацію понад 1 млн кв.м загальної площі).
На початку 90-х частка введеного в експлуатацію індивідуального житлового будівництва становила понад 30% й упродовж наступних 20 років зросла до 70%. Починаючи з 2014 року частка житла, збудованого населенням, скоротилася до 50%, що зумовлено активізацією багатоквартирного житлового будівництва в регіоні.
Зменшилася кількість закладів середньої та професійно-технічної освіти.
На кінець 2020 року виховання дітей в області забезпечували 876 закладів дошкільної освіти. Порівняно з 1991 роком їхня кількість збільшилася на 47 одиниць (у сільській місцевості – на 167 одиниць, водночас у міській місцевості – зменшилася на 120 одиниць). Хоча чисельність дітей у дошкільних закладах зменшилася на 6,4 тис. осіб, проте навантаження на 100 місць зросло зі 100 до 118 дітей.
Кількість закладів загальної середньої освіти становила 1181 заклад на початок 2020/2021 навчального року і зменшилася за роки незалежності на 189 одиниць (внаслідок зменшення у сільській місцевості на 224 заклади, або на 21,3%). Кількість учнів зменшилася на 100,8 тис. осіб, а кількість учителів збільшилася на 2,3 тис. осіб.
Упродовж 30 років в області почали функціонувати 25 гімназій, 59 ліцеїв і 307 навчально-виховних комплексів.
Позитивним є показник зменшення навчання учнів у другу зміну – з 50,9 тис. учнів на початок 1991/1992 навчального року до 5,5 тис. учнів на початок 2020/2021 н. р. та у вечірніх (змінних) закладах, включаючи тих, хто навчався заочно, – з 6,6 тис. осіб до 0,5 тис. осіб відповідно.
За роки незалежності у професійно-технічній освіті зменшилася кількість закладів на 19 установ, а кількість слухачів – у 2,1 раза (з 43,1 до 20,6 тис. осіб).
Підготовку спеціалістів з вищою освітою на Львівщині здійснюють 10 закладів фахової передвищої освіти та 33 заклади вищої освіти. Кількість студентів ЗВО упродовж 30 років змінювалася і на кінець 2020 року становила 104 тис. осіб, що на рівні початку 90-х років.
Кількість наукових установ і закладів вищої освіти, які надають послуги з підготовки аспірантів, порівняно з 1991 роком збільшилася в 1,6 раза (з 19 до 30), а кількість аспірантів – у 2,2 раза і на кінець 2020 року становила 1988 осіб.
Збільшилася забезпеченість населення лікарями, але скоротилась – лікарняними ліжками і середнім медичним персоналом.
Мережа установ охорони здоров’я на кінець 2020 року нараховувала 106 лікарняних закладів, що на 61 одиницю менше порівняно з 1991 роком. Кількість лікарських амбулаторно-поліклінічних закладів, доступніших населенню, збільшилася на 5 одиниць.
Кількість осіб, яким надана допомога, зменшилась у 3,4 раза, або на 498,1 тис. осіб.
Забезпеченість лікарями на 10 тис. населення зросла з 49 до 53 осіб, проте зменшилася забезпеченість лікарняними ліжками – зі 122 до 72 одиниць, середнім медичним персоналом – зі 104 до 87 осіб.
Порівняно з 90-ми роками зникла захворюваність на такі хвороби, як черевний тиф і паратифи А,В,С та дифтерію. Набагато зменшилася кількість хворих на сальмонельозні інфекції – у 2,4 раза, а також на вірусний гепатит (включаючи сироватковий), скарлатину, правець, сифіліс, гонококову інфекцію.
Зростає захворюваність на злоякісні новоутворення та активний туберкульоз. У 2020 уперше виявлено 7039 хворих зі злоякісним новоутворенням, що на 13,2% більше відносно початку 90-х років, а кількість хворих, які перебували на обліку в медичних закладах, зросла у 2,5 раза.
Захворюваність на туберкульоз зростала з 1990 до 2005 року. З 2006 року кількість хворих щороку зменшувалась: у 2020 році туберкульоз уперше виявлено у 878 осіб, що майже на рівні кількості виявлених випадків на початку 90-х. Також зменшилася кількість хворих, які перебували на обліку в медичних закладах, у 6,8 раза.
Змінилася структура промислового виробництва.
За роки незалежності відбулися суттєві зміни у структурі реалізованої промислової продукції.
Зокрема, зросла частка підприємств з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря на 15,6 в.п. і підприємств харчової промисловості – на 12,6 в.п. Натомість суттєво зменшилася частка реалізованої промислової продукції підприємств машинобудування та металообробки (з 35,6% до 12,7%), легкої промисловості (з 12,6% до 3,7%).
За цей період зріс видобуток газу природного в 1,4 раза, натомість скоротився видобуток кам’яного вугілля – у 3,9 раза, нафти – в 1,2 раза, виробництво електроенергії знизилося в 1,6 раза.
Важливий вплив на результати діяльності промисловості області мають підприємства харчової промисловості, оскільки формують 6,8% від загальнодержавного обсягу реалізованої промислової продукції галузі. Так, за останні 30 років відбулося зростання виробництва дріжджів пекарських, олії соняшникової, пива, мінеральних вод. Натомість скоротилося виробництво цукру та молока.
Зросло вирощування технічних культур – ріпаку і кользи, сої, соняшника.
За роки незалежності виробництво (валовий збір) зернових культур збільшився в 1,9 раза, з них найбільше кукурудзи на зерно – у 24 рази.
З технічних культур поширення набули ріпак, соя і соняшник. Порівняно з 1991 роком виробництво ріпаку і кользи зросло у 12,4 раза. Виробництво сої суттєво почало зростати після 2010 року, а порівняно з 1991 роком – зросло з 0,4 тис. ц до 2289,7 тис. ц. Також з 2010 року активно почали вирощувати соняшник і за цей час його валовий збір зріс у 404 рази (з 2,1 тис. ц у 2010 році до 847,9 тис. ц у 2020 році).
Виробництво картоплі з 1991 року збільшилося в 1,6 раза, плодів і ягід – у 2,4 раза, овочевих культур – у 5,3 раза.
Буряку цукрового фабричного за роки незалежності вироблено майже вдвічі менше.
Зменшилася кількість великої рогатої худоби.
Кількість великої рогатої худоби в області на початок 2021 року порівняно з початком 1991 року зменшилась у 7,6 раза, у тому числі корів – у 4,8 раза, водночас за цей період кількість свиней і птиці в області майже не змінилася.
У підприємствах кількість великої рогатої худоби скоротилась із 695,8 тис. голів до 16,2 тис., або у 43 рази, у господарствах населення – втричі. Кількість свиней у підприємствах зросла в 1,4 раза, проте у господарствах населення – зменшилася майже на 40%.
Виробництво сільськогосподарськими виробниками м’яса усіх видів (у забійній масі) відносно 1991 року зменшилося на чверть (на 24,8%), молока – більш, ніж на половину (на 55,4%), яєць – на 14,7%. У структурі виробництва м’яса за видами суттєво зменшилася частка яловичини, проте зросла частка м’яса птиці і свинини.
За роки незалежності відбулося становлення Львівщини як регіону в суверенній державі, що спроможний утверджувати демократичні європейські цінності, захищати свободу і дбати про високу якість життя своїх громадян. Загалом соціально-економічне становище області на даному етапі формує основу для подальшого якісного економічного зростання.
Головне управління статистики у Львівській області вітає з Днем Незалежності України і бажає пам’ятати багатовікову історію творення державності, берегти духовну свободу нації, дбати про її економічний і культурний розвиток!
|