До Всесвітнього дня молока 01.06.2020 Головне управління статистики у Львівській області інформує.
1 червня відзначається Всесвітній день молока.
У Львівській області у 2019 році вироблено 481 тис. т молока, що на 5% менше порівняно з 2018 роком та на 27% – з 2010 роком. Область за обсягом виробництва молока зайняла 7-е місце серед регіонів України.
Основна частка молока (94%) виробляється господарствами населення.
Щорічно скорочується кількість корів: у господарствах усіх категорій їхня кількість відносно 1 січня 2019 року зменшилась на 9%, відносно 1 січня 2011 року – на 42%.
На 1 січня 2020 року господарства населення утримували 87 тис. голів (92% від усього в області), підприємства – 7 тис. голів (8%). За кількістю корів серед регіонів область посіла 5-е місце у державі.
Середньорічний надій молока від однієї корови, яка була в наявності на початок року, у 2019 році у підприємствах становив 5224 кг, у господарствах населення – 4621 кг.
У 2019 році переробні підприємства області від усіх категорій виробників закупили 110 тис. т молока. Середня ціна реалізації молока підприємствами становила 8,1 тис. грн за т.
Переробні підприємства області виробили у 2019 році 31,0 тис. т молока та вершків незгущених і без додавання цукру жирністю 1–6% у первинних пакуваннях об`ємом нетто не більше 2 л, 25,8 тис. т молока і вершків коагульованих, йогурту, кефіру, сметани та інших ферментованих продуктів, 14,9 тис. т йогурту рідкого та сквашеного молока ароматизованих, 2,4 тис. т масла вершкового жирністю не більше 85%.
На експорт у 2019 році підприємства Львівщини відправили 0,8 тис. т молока та молочних продуктів, 0,1 тис. т масла вершкового, імпортували з-за кордону (в основному з Польщі) 2,0 тис. т молока та молочних продуктів, 1,9 тис. т сирів.
У грудні 2019 року відносно грудня 2018 року споживчі ціни на молоко зросли на 7,5%, на сир і сир м’який – на 7,9%, на масло вершкове – на 4,7%, кисломолочну продукцію – на 3,8%. Відносно грудня 2010 року молоко подорожчало у 2,2 раза, кисломолочна продукція – у 3,1 раза, масло вершкове – у 2,8 раза.
Споживання молока та молочних продуктів населенням зменшується: з 265 кг у розрахунку на одну особу на рік у 2000 році до 205 кг на одну особу на рік у 2018 році.
|