До Всесвітнього дня продовольства 14.10.2022 – пресреліз Головне управління статистики у Львівській області інформує.
Щороку 16 жовтня відзначають Всесвітній день продовольства, мета якого – привернути увагу громадськості до сучасних проблем харчування в суспільстві.
Домогосподарства Львівщини у 2021 році на продукти харчування в середньому витрачали половину своїх сукупних витрат (51%).
У 2021 році порівняно з 2015 роком найбільше зросло споживання на одну особу населення риби та рибних продуктів (в 1,6 раза), а також плодів, ягід та винограду (на 36,0%), овочів та баштанних продовольчих культур (на 22,5%), олії (на 16,3%), м’яса та м’ясних продуктів (на 10,0%), яєць (на 4,1%). Натомість зменшилося споживання картоплі (на 1,1%), молока та молочних продуктів (на 5,7%), хлібних продуктів (на 9,0%), цукру (на 14,3%).
Традиційно в області споживається більше у розрахунку на одну особу порівняно із загальнодержавним показником картоплі та молока, натомість менше ніж в Україні загалом – м’ясних та рибних продуктів.
За споживанням олії Львівська область серед регіонів України посіла 1-2 місця, друге – за споживання овочів та баштанних культур, четверте місце – за споживанням картоплі та плодів і ягід, шосте – цукру, восьме місце – молока та молочних продуктів.
У 2021 році у сільському господарстві (підприємства та господарства населення) у розрахунку на одну особу населення вироблено 171 кг молока, 241 шт яєць, 59 кг м’яса, 735 кг зернових та зернобобових культур, 676 кг картоплі, 333 кг овочевих культур, 53 кг плодових і ягідних культур.
Серед регіонів України Львівська область посіла друге місце за обсягом виробництва картоплі та культур овочевих, четверте місце – за обсягом виробництва сої, п’яте місце – м’яса та плодово-ягідних культур, шосте – буряка цукрового, 8-9 місця – за обсягом виробництва молока.
У 2021 році підприємства Львівщини найбільше імпортували фруктів та ягід – 222,9 тис.т (з них 77,0 тис.т бананів, 29,3 тис.т мандаринів, 17,5 тис.т винограду, 16,0 тис.т апельсинів), овочів – 136,4 тис.т (з них 67,8 тис.т картоплі, 28,2 тис.т помідорів), риби і ракоподібних – 26,5 тис.т, свинини – 22,5 тис.т, м’яса і субпродуктів домашньої птиці – 20,3 тис.т, кави – 10,5 тис.т.
|